Fakta

Her finner du praktiske opplysninger og fakta om USA.

USA er et relativt trygt land å reise i, og de fleste reiser forløper uten problemer. Kriminaliteten er generelt lav, men kan være høy i enkelte strøk i storbyene. Risikoen for å bli utsatt for lommetyver i storbyene er til stede, spesielt på offentlige kommunikasjonsmidler.

TIDSSONER
USA er inndelt i fire soner fra øst til vest; Eastern, Central, Mountain og Pacific Time. Tidsforskjellen mellom østkysten og vestkysten er tre timer. Det er seks timers forskjell mellom østkysten og Norge. De fleste stater i USA har også sommer- og vintertid.

Sommertid i Florida starter media mars, ofte under Bikeweek - og klokken flyttes da èn time frem, og det er da 7 timer forskjell inntil Norge får sommertid i slutten av mars.

PENGER
I USA heter valutaen dollar. 1 US dollar ($) er 100 cent og tilsvarer ca NOK 8,50. Alle dollarsedler har samme størrelse og farge, og har verdiene: $1, $5, $10, $20, $50 og $100.

Minibankene kalles ATM og finnes overalt. Ved bruk av minibank i USA må man betale et lite gebyr til sin norske bank samt til eieren av minibanken. Det lønner seg derfor å ta ut større beløp av gangen. Kredittkort eller debetkort er det mest bruke betalingsmiddelet i USA. Man taster sjelden pinkode, men signerer. De vanligste kortene er Visa, Mastercard, American Express og Diners.

Bruk kredittkort, ikke debetkort.

STRØMSTYRKE
Styrken på strøm i USA er 110 volt. Man må bruke overgangsplugg eller strøm-omformer om man vil benytte et elektrisk apparat fra Norge i USA. Disse selges i de fleste butikker.

MOBILTELEFON
De fleste nyere mobiltelefoner kan benyttes i USA. Eldre modeller vil ofte ikke fungere, eller ha redusert dekning. Europeisk standard  mobildekning (GSM) er god i byene og langs hovedveier, men varierende utenfor byer og begrenset i utmark. Tradisjonelt følger mobilnettene i USA ikke GSM-standard og GSM-nettene er fremdeles under utbygging. Det benyttes en annen frekvens på GSM enn i Europa (1900 MHz), men nyere mobiltelefoner håndterer som regel dette. De største GSM-operatørene i USA er AT&T, T-Mobile og Verizon.

Kontantkort fås kjøpt i mange butikker.

TAX (MOMS)
Tax varierer mye fra stat til stat. Vær oppmerksom på at tax ikke er inkludert i prisen, men blir lagt til i kassa når du betaler. Generelt er det tax på alt unntatt mat.

TIPS
Dette er en av de viktigste inntektskildene for folk som jobber innen servicenæringen. De har i utgangspunktet en lav timesats, resten av lønnen skal dekkes av tips. Det forventes at man tipser mellom 15% og 20% av kjøpesummen. Spiser man flere ved samme bord legges tipsen automatisk til.

Bagasjebærere på hotell og flyplasser tipser man 1 dollar per kolli. Man legger gjerne igjen 1 til 5 dollar på rommet når man forlater hotellet. Tips med sedler, ikke mynter.

HJELMREGLER
På de blå områdene er det hjelmplikt for de som er yngre en 17-20 år. På de grønne områdene er hjelm påbudt.

 

Les mer om å være i USA på regjeringen.no

ANNONSER:

Ecwid

Du liker kanskje disse sidene også?